Süper Kahramanların Kedi Hali Oyunları Donmadan Oynamanın Tüm Çözümleri Gözümüzü Günde Kaç Defa Kırparız? Google Earth'teki ilginç görüntüler En kötü meslekler
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Yazar Olmak İstiyorsan Tıkla.

Gözümüzü Günde Kaç Defa Kırparız?

17 Mayıs 2013 Cuma Murat Erdoğmuş 3 yorum


Gözlerimizi kırpmamızı sağlayan göz kasımız, vücudumuzda en hızlı çalışan kastır. Bu kas, gözlerimizi dört- altı saniyede bir kez kırpmamızı sağlar. Ortalama olarak bakarsak da bir insan günde 15.000 kez göz kırpar. Bu da bir yılda gözlerimizi 5 milyondan daha fazla kırptığımızı gösterir.
Peki, gözlerimizi kırpmamızı sağlayan bu kas neden bu kadar hızlı çalışıyor? ve biz neden gözlerimizi kırpıyoruz? Hiç durup da gözümü kırpayım dediğiniz oldu mu? Elbette hayır. Çünkü bu gözümüzün otomatik, bizimse istemsiz yaptığımız bir şeydir. Gözlerimizi dakikada 20 kez kırptığımızı varsaydığımızda, gözlerimizi kırpmamızın nedeni aslında gözlerin kendi kendini korumasından kaynaklanır. Çevremizde, oturduğumuz yerde ve  havada milyonlarca mikrop bulunur ve gözlerimiz bu mikroplardan korunmak için otomatik olarak gözü kırpar. Çünkü gözümüz her kapandığında, gözyaşı bezlerimizden salgılanan tuzlu salgı, gözümüzü temizleme görevi görür. Gözün doğal dezenfektanı bu tuzlu salgıdır.
Ortamdaki ışığın çoğalmasıyla gözümüzü daha çok kırparız. Eğer ortamda nem fazlalaşırsa gözümüzü daha az kırpmaya başlarız. Çevredeki tozlardan korunmak için de yine gözümüzü kırpıyoruz. Eğer gözümüze yabancı bir madde girerse, göz kendi içini temizleyebilmek için göz kırpma işini otomatikman hızlandırır ki gözümüz daha hızlı temizlensin. Vücudumuzun muhteşem bir dengesi vardır ve gözlerimizi kırpmamız da bu mükemmel dengenin bir sonucudur.

3 yorum: